Jonika optimaliseert uiensorteerlijn met vijf QualityGraders van Flikweert Vision

Jonika optimaliseert uiensorteerlijn met vijf QualityGraders van Flikweert Vision

Oostdijk – Jonika, een uienverpakker gevestigd in Oostdijk, heeft al geruime tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van optisch lezen en sorteren. “We zochten naar een systeem dat naadloos kon worden geïntegreerd in onze bestaande productielijn, zonder dat we de opstelling hoefden te wijzigen”, vertelt Jaap Nieuwenhuijse. De QualityGrader van Flikweert Vision bleek de oplossing. Sinds maart van dit jaar gebruikt Jonika één optische kwaliteitssorteerder in de sorteerlijn, en in de komende maanden wordt het hele sorteerverloop geoptimaliseerd met vijf QualityGraders en een nieuwe schudsorteermachine van Petech Machinery.

“We hebben een bezoek gebracht aan een aardappelverwerker die de QualityGrader gebruikte, en we waren meteen enthousiast. We hebben ervoor gekozen om de machine direct in het sorteervolg te integreren, zonder eerst een proefopstelling te plaatsen. Eerlijk gezegd waren we vanaf dag één onder de indruk van de prestaties. We zijn begonnen tijdens de vorige oogst en de machine verwijderde vrijwel direct alle slechte uien. Bovendien leert de machine dankzij kunstmatige intelligentie die de uien beoordeelt, nog dagelijks bij”, vertelt Jaap.

“We zijn ook blij dat we de machine binnen onze huidige productielijn konden plaatsen. Bij alternatieven zou dat vaak betekenen dat we onze hele faciliteit moeten aanpassen. Deze machine is compact en vereist relatief weinig onderhoud. Daarom hebben we besloten om fors te investeren in vijf machines. We kijken met vertrouwen uit naar de uitbreiding. Met deze vijf machines hebben we genoeg capaciteit en mogelijkheden om uien te verwerken zoals we willen”, zegt Jaap.

Jaap Nieuwenhuijse: “Integratie binnen bestaande lijn was voor ons een prioriteit”

Hoewel de QualityGrader in de afgelopen jaren voornamelijk in de (poot)aardappelsector werd gebruikt, hebben de ontwikkelaars ook veel kennis opgedaan in de uiensortering. “We zijn blij met de kans die Jonika ons bood om de machine rechtstreeks in het proces te testen. Dat is cruciaal voor een goede kwaliteitsbeoordeling. Hun feedback heeft ons enorm geholpen”, zegt Martijn Flikweert.

“Vooral de praktische toepasbaarheid van de machine in de bestaande productielijn maakte de investering voor Jonika aantrekkelijk. Traditionele sorteersystemen omvatten vaak een handmatige inspectieruimte en een nabeschouwing. Met onze QualityGrader kunnen we het inspectiegedeelte vervangen en hebben we meestal geen extra ruimte nodig, terwijl we wel de nodige arbeid vervangen”, vertelt Martijn.

“Het mooie is dat we bij Jonika nu zowel rode als gele bewaaruien, importuien en plantuien hebben gesorteerd. Kenmerken en daarom is het essentieel dat het beoordelingsmodel van de machine snel leert. Onze ervaring opgebouwd in de aardappelsector heeft dit proces versneld. De machine heeft bewezen dat het in korte tijd de kwaliteit van zowel gele als rode uien kan selecteren.”

Volgens Martijn is het potentieel in de Nederlandse uiensector groot. “In Nederland worden enorme hoeveelheden uien verwerkt en arbeid is een aanzienlijke kostenpost, naast het feit dat het ook moeilijk is om goed personeel te vinden. De machine heeft nooit een off-day. Doordat de ui onder de camera draait en de machine onafgeleid is, detecteren onze camera’s veel meer dan de mensen aan de lopende band.”

“Onze focus ligt sterk op het creëren van een zeer nauwkeurige kwaliteitssortering die perfect aansluit bij de wensen van de klant. Een belangrijk aspect hierbij is het gebruiksgemak. Onze uitdaging is om elke partij uien volgens de wensen van de klant op kwaliteit te sorteren, met minimale input van de klant. Het hele team werkt hard aan deze uitdaging”, besluit Martijn.

Bekijk het originele artikel