Flikweert Vision neemt jury en publieks prijs mee naar huis

Flikweert Vision neemt jury en publieks prijs mee naar huis

Flikweert Vision Triumfeert als Grote Winnaar van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2022

Datum: 9 november 2022

Flikweert Vision, gevestigd in Ouwerkerk, heeft de prestigieuze Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2022 gewonnen. Tijdens de Contacta op 8 november 2022 werd het bedrijf bekroond met zowel de jury- als publieksprijs. Hierdoor mag Flikweert Vision zich dit jaar de toonaangevende innovatie van Zeeland noemen, en laat het daarmee de andere genomineerden achter zich: Colijn BV uit Kloetinge, Omniboost uit Terneuzen, Reijnpack uit St. Philipsland en VKP Bouw uit Kapelle.

De Baanbrekende Innovatie van Flikweert Vision

Flikweert Vision heeft een geavanceerde sorteermachine ontwikkeld die ongewassen aardappelen kan sorteren op basis van hun kwaliteit. De QualityGrader, zoals deze machine wordt genoemd, bestaat uit een rollenbaan en een scheidingseenheid. Camera’s registreren de aardappelen en door slim gebruik van kunstmatige intelligentie wordt bepaald of een aardappel voldoet aan de gestelde kwaliteitsnormen.

Beoordeling van de Jury

Net als voorgaande jaren hebben studenten van de HZ University of Applied Sciences onderzoek gedaan naar de innovaties van de genomineerde bedrijven, om de vakjury van aanvullende informatie te voorzien voor hun beoordeling. Daarnaast heeft de twaalfkoppige jury alle genomineerde bedrijven bezocht om tot een weloverwogen eindoordeel te komen.

De beoordeelde criteria omvatten onder andere impact, originaliteit en groeipotentieel. De jury, voorgezeten door gedeputeerde Jo-Annes de Bat, heeft de winnaar van 2022 als aantoonbaar innovatief, duurzaam en vooruitstrevend bestempeld. “Opnieuw blijkt hoeveel prachtige innovaties er in Zeeland zijn. Zowel de studenten als de jury hebben met plezier de vijf genomineerden bezocht. Het zijn heel diverse bedrijven die allemaal de titel van winnaar verdienen. Dit maakte de keuze voor de jury bijzonder uitdagend. We zijn trots op de jonge ondernemers van Flikweert Vision, die uiteindelijk als winnaar uit de bus zijn gekomen. Een jong en dynamisch bedrijf, dat gestart is vanuit hun interesse en opleiding en al zo snel succesvol is geworden; dat verdient een groot compliment.”

Publieksprijs

De einduitslag van de publieksprijs was uiterst spannend, met bijna 2000 uitgebrachte stemmen. Ook hier wist Flikweert Vision de meeste stemmen te vergaren.

De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo

De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo werd voor de 19e keer uitgereikt. De prijs omvat een partnerschap met Dockwize, een trofee en eeuwige roem. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, HZ University of Applied Sciences, Kamer van Koophandel, Dockwize, VNO-NCW en Omroep Zeeland.