Flikweert Vision behoort tot de 20 meest innovatieve bedrijven van Nederland

Flikweert Vision behoort tot de 20 meest innovatieve bedrijven van Nederland

Nederland heeft een sterke band met aardappelen. De Nederlandse bodem, gecombineerd met het gematigde zeeklimaat, biedt de ideale omstandigheden voor aardappelteelt. Elk jaar oogsten telers ongeveer 8 miljoen ton aardappelen. De oprichters van Flikweert Vision Technologies hebben als doel de agrarische sector te verduurzamen en te automatiseren. Dit realiseren ze met hun innovatie: de QualityGrader. Deze sorteermachine is in staat om ongewassen aardappelen autonoom te sorteren op basis van kwaliteit.

Kwaliteitssorteerder

Kwaliteitssorteerder

De QualityGrader bestaat aan de voorkant uit een rollenbaan met daarboven een reeks camera’s, en aan de achterkant heeft het een scheidingsmechanisme. De rollenbaan presenteert de aardappelen aan de camera’s in de cameramodule. Gebaseerd op de vastgelegde beelden, beoordeelt de QualityGrader met behulp van kunstmatige intelligentie of de aardappel voldoet aan de door de gebruiker ingestelde kwaliteitseisen. Als dat niet het geval is, wordt de aardappel uit de productstroom verwijderd. Deze machine, gecombineerd met geavanceerde software, kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande sorteersystemen.

Kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole

De QualityGrader garandeert een nauwkeurige beoordeling en scheiding van ongewassen aardappelen. Het wordt steeds moeilijker om gemotiveerde arbeidskrachten te vinden voor het repetitieve werk dat hiermee gemoeid is. Dankzij deze machine kunnen aardappelverwerkers en telers de arbeidsintensieve kwaliteitscontrole automatiseren. In een tijd van groeiende arbeidskrapte biedt dit een uitkomst. Bovendien zorgt de QualityGrader voor consistente resultaten. De machine is in staat om gedurende de hele dag elke aardappel met dezelfde precisie te beoordelen.

Belangstelling

Belangstelling

De landbouwsector staat onder druk en deze machine verlicht de dagelijkse taken van zowel telers als verwerkers. De QualityGrader trekt veel aandacht en na het zien ervan hebben meerdere telers besloten om de machine aan te schaffen.

Bron: KVK.com