Mencke Landbouw gaat voor gouden duo Flikweert Vision en VHM

Mencke Landbouw gaat voor gouden duo Flikweert Vision en VHM

 

8 maart 2023 door VHM-Machinery

De gangbare methode van sorteren en inspecteren is inmiddels welbekend. Een loods vol met opslagbunkers, in- en uitvoerlijnen, en heftrucks die voortdurend in beweging zijn. Een gezellige – maar stoffige – ruimte waar het pootgoed negen uur per dag, zes dagen per week onder het waakzame oog van acht mensen voorbij rolt. Bij Mencke Landbouw in Barger-Compascuum is dit beeld zo’n vijf maanden per jaar werkelijkheid. Maar dit zal dit jaar veranderen, doordat zij hun sorteermethode grootschalig vernieuwen met de investering in een Flikweert Quality Grader met kistenautomatisering van VHM Machinery.

“DOOR OOK DE KISTENLOGISTIEK TE AUTOMATISEREN, HEB IK NU EEN GEÏNTEGREERD SYSTEEM.”

Het agrarische bedrijf is gevestigd in Drenthe en teelt pootgoed en vermeerderingsmateriaal voor de zetmeelmarkt. Berend Mencke deelt het keerpunt in zijn bedrijf: “We hebben bewust gekozen voor pootgoedteelt, en we sluiten verdere uitbreiding niet uit. Om met ons team van 8 personen meer werk te verzetten en flexibeler met de werkuren om te gaan, hebben we besloten tot automatisering. De positieve ervaringen met de Flikweert optische sorteermachine hebben het afgelopen jaar een vlucht genomen en het vertrouwen in automatisering is gegroeid. Door ook de kistenlogistiek te automatiseren met de hulp van VHM, heb ik nu echt een volledig geïntegreerd systeem.”

MEER BEREIKEN MET HETZELFDE TEAM

VHM’s Bas van Dijke en Rik van Hees hebben aandachtig geluisterd aan tafel bij Mencke. Het is een herkenbare uitdaging om geschikt personeel te vinden. Flexibiliteit is lastig wanneer u afhankelijk bent van veel uitzendkrachten. De ene dag een halve dag werken en de volgende dag een avonddienst om die ene partij de volgende dag te kunnen leveren, dat is niet altijd haalbaar. De wens om met het bestaande team meer werk te verrichten is dan ook dringend.

Met een optische sorteermachine maak je al een flinke stap vooruit, maar wat is er nog meer mogelijk? VHM kan naadloos inspelen op die behoefte en de behandeling van de kisten optimaliseren, tot op het punt waar de klant dat wenst. Dat vereist luisteren naar de klant, meedenken en maatwerk leveren: “in dit proces hebben we geen standaardbrochure gebruikt”, merkt Rik van Hees op. Ze hebben gekozen voor een opstelling met een ontstapelaar, kistenleger met Evenflow voor gelijkmatige en gedoseerde aanvoer naar de sorteermachine, een buffer/uitneemstation, een bunkervuller en een stapelaar. Volle kisten erin, volle kisten eruit.

“DOORDAT VHM DE KIST ZIET ALS BUNKER, WORDT HET AANTAL TUSSENBUNKERS AANMERKELIJK TERUGGEBRACHT EN WORDT HET AANTAL VALBEWEGINGEN DRAMATISCH VERMINDERD.”

Berend Mencke is enthousiast: “Wat VHM doet is werkelijk uniek, niemand anders op dit niveau doet dit. Doordat zij de kist zien als een tussentijdse opslag, wordt het aantal tussenliggende opslagbunkers aanzienlijk verminderd en worden het aantal keer dat kisten vallen aanzienlijk verminderd.” Mencke had al een VHM TwinFilr in de loods staan, die drie jaar lang zonder problemen tijdens de oogst werd gebruikt. Deze machine is ingewisseld, omdat de ontstapelaar, bunkervuller en stapelaar van de sorteermachine ook afzonderlijk kunnen worden ingezet tijdens het opslaan van de aardappels. Flexibiliteit ten top dus!

SAMENWERKING MET FLIKWEERT EN JONGEJANS

VHM begint met het bouwen van de nieuwe machines, en tijdens de verdere uitwerking en installatie van het project wordt nauw samengewerkt met Flikweert Vision en Jongejans Luchttechniek.

Bekijk hier het originele artikel